P2P

obr. P2P je označení pro síť, v níž je každý účastník klientem i serverem (29.1.2015 © transferTip )

 

Co je to P2P?

Peer-to-peer (P2P) je původně termín označující nehierarchickou decentralizovanou počítačovou síť, ve které může být každá jednotka klientem i serverem. Ve světě financí se toto označení volně používá pro inovativní systémy umožňující přímé propojení jednotlivců, nejčastěji potencionálního věřitele s potencionálním dlužníkem, ale také např. jednotlivce na zahraničních finančních trzích, kteří chtějí měnit jednu měnu za druhou.

První P2P „banka

Na trhu soukromých půjček funguje systém tak, že propojí bez přítomnosti banky lidi, kteří chtějí investovat s lidmi, kteří si chtějí půjčit. Jelikož odpadá náročný aparát banky, dosahují většinou půjčky mnohem příznivějších podmínek než u klasických bank. O jedné z prvních firem oblasti peer-to-peer půjček, britské firmě ZOPA napsal Guardian:

“Zopa je pionýrem peer-to-peer půjček a využívá internet k úplnému odstřižení bank. Propojuje investory s lidmi, kteří potřebují půjčky a vynecháním banky dosahuje globálně mnohem lepších úrokových sazeb.”

Jak funguje ZOPA?

Zopa zrealizovala obchody za 667 mil. liber a v současné době má více než 50.000 klientů. Půjčky můžou začínat již na 10 librách. Investoři tedy můžou zapojit i velice malé prostředky. Společnost provádí výběr zájemců o půjčku a investoři tak mají relativní jistotu, že jejich dlužníci budou mít dostatečný příjem na to, aby spláceli realizovanou půjčku. Systém výběru dlužníků je relativně benevolentní, ale zároveň efektivní, protože současné procento nevymahatelných půjček se pohybuje kolem 0,05%. Uživatelé jsou společností označeni podle rizika a investoři tak mají k dispozici informace o  rizikovosti daného zájemce o půjčku. Společnost se také stará o celé právní zázemí a má na starosti i legální vymáhání opožděných splátek. V tomto smyslu tedy poskytuje investorovi plný servis. V poslední době společnost nabízí i možnost diverzifikace investice mezi mnoho dlužníků po malých 10 librových dílech.

Uživatelé mají veřejnou historii, která sice neodkrývá jejich reálnou identitu před jinými uživateli, ale umožňuje vytvářet veřejnou historii spolehlivého dlužníka, což je samozřejmě výhodou při sjednávání nových půjček. Společnost vydělává na fixních poplatcích z realizovaných půjček a z prodeje pojištění proti nesplácení.

Výhody a nevýhody P2P půjček

Výhodou je jednoznačně lepší úroková sazba jak pro věřitele tak pro dlužníka. Tím, že je marže banky nahrazena relativně malým poplatkem za realizaci obchodu, jsou úrokové sazby na jednu stranu mnohem vyšší než u jakýchkoliv termínovaných vkladů a na druhou stranu o něco nižší (většinou ne tak podstatně) než u bankovních půjček.

Na rozdíl od vkladu v bance, který je ze zákona pojištěný, je půjčka peer-to-peer chápána spíše jako investice a nese s sebou ve srovnání s půjčkou vyšší riziko. To je sníženo kvalitním výběrem a prověřením zájemce o půjčku, ale nikdy není zcela eliminováno.

P2P půjčky u nás

U nás se o podobný systém pokouší server bankerat.cz, ale spíše než o výhodnější substituci klasické banky se jedná alternativnu pro potencionální věřitele, kteří nemají většinou šanci získat klasickou bankovní půjčku. O půjčky žádají vysoce rizikoví žadatelé a investoři oceňují riziko extrémně vysokými kurzy, které jsou v průměru několikrát vyšší než u klasických bankovních půjček.

P2P nejsou jen půjčky

Princip P2P využívající nejnovější informační technologie se  začíná pomalu prosazovat do většiny oblastí tradičního finančního světa. Vedle společnosti ZOPA specializující se na soukromé půjčky existuje velice úspěšný Funding Circle specializující se na P2P invetsice do firem, o němž napíšeme v některém budoucím postu. Na principu P2P fungují i devizové směnárny Valutomat či CurrencyFair nebo poskytovatel zahraničních převodů TransferWise.