NAKUP-PRODEJ

 

1.2.2015 © transferTip

Základ toho, že jsou zahraniční bankovní převody tak strašně drahé a nevýhodné ve srovnání s jiným způsoby převodů peněz, spočívá v příliš velkém spreadu, tj. v příliš velkém rozdílu mezi nákupem a prodejem dané měny.

  • Kurz nákup a kurz prodej

Každá instituce obchodující s cizí měnou (banky, směnárny, devizové společnosti) vydělává na tom, že když od vás danou měnu nakupuje, kupuje ji levněji, než když vám ji pak prodává. Kurz nákup je tak vždycky nižší než kurz prodej.

Kurz nákup např. 27,70 CZK/EURO – kurz, který použije banka, když od vás EURO kupuje

Kurz prodej např. 28,30 CZK/EURO – kurz, který použije banky, když vám EURO prodává

 

  • Spread a marže – ukazatel výhodnosti instituce

Spread (spred), tj. roztpyl, určuje rozdíl mezi kurzem prodejním a nákupním. V relativním vyjádření je to vynikající ukazatel pro srovnání různých institucí i napříč měnami. Samozřejmě čím nižší  spread, tím výhodnější instituce k obchodu.

S (spread) = KP (kurz prodej) – KN (kurz nákup)

RS% (relativní spread) = ((KP – KN) / (KP + KN)/2)*100

Na příkladu viz výše, kde KN=27,70 a KP=28,30, je RS% 2,14%. Tzn. RS% je vyšší než dobré směnárny čin P2P převaděče, ale stále 2x nižší než u průměrné banky (3x než u GE Money Bank).

Z vybraných institucí má pro EURO:

Transferwise – RS% = 1,00%.

Europlatba – RS% = 1,24%

CurrencyFair – RS% = cca 1,00% v závislosti na trhu

Směnárna Alfa Prague – RS% u běžného kurzu = 2,89%,  RS% u VIP kurzu = 0,60%

AirBank – RS% = 4,00%

GE Money Bank – RS% = 6,31%

 

Je důležité si uvědomit, že spready pro jednotlivé měny bývají často v rámci dané instituce velice rozdílné, zejména srovnáváme-li nějaké méně tradiční měny.

Extrémní spready bývají např. u ruského rublu. Např. u směnárny Alfa Prague, kde je u VIP kurzu u Eura RS%=0,60%, je u rublu RS%=17%. To je drastický rozdíl, vždy je tedy třeba si při směně zkontrolovat konkrétní kurz na srovnání směnáren i v případě, že se jedná o ověřenou směnárnu. Výjimkou je TransferWise a CurrencyFair, kde jsou spready pro všechny podporované měny stejné (podobné).

Poznámka: Občas se stává, že některé směnárny nemají kurzy symetrické. KN je od kurzu středu vzdálenější než KP či naopak. Pak je dobré počítat s tzv. kurzovou marží, kterou právě spočítáme jako odchylku daného kurzu od kurzu středu. RS% však přesto zůstává vynikajícím ukazatelem pro srovnávání