weswap

10.1.2015 © transferTip

WeSwap spojuje lidi, kteří chtějí vyměnit peníze z jedné měny do druhé. Jeff jede do Španělska na dovolenou a shodou okolností jede na dovolenou do Anglie i José. Místo toho, aby si oba měnili peníze za nevýhodný kurz směnárny, můžou si oba peníze vyměnit mezi sebou za střed. Tím se obejde směnárna či banka a všichni jsou spokojeni. Kromě směnárny. A banky. Ty jsou naopak naštvané.

 

Technicky to funguje tak, že si člověk založí na weswap.com účet a pošle si tam v jakékoliv povolené měně zvolený finanční obnos. Jakmile je konto nabité, může člověk zažádat o výměnu do cílové měny a pokud obnos i měna najdou poptávku, realizuje se směna a v rámci konta uživatele se objeví nový “chlívek” v dané měně. Konkrétně: A si založí účet. Zašle na něj 1000 Euro. Chce vyměnit 200 eur za libry. Podá požadavek a pokud je dostatečná poptávka na druhé straně, provede se směna na libry a A konto se nyní skládá z 800 eur a směněných liber.

 

Vtip WeSwap je ovšem ve způsobu výběru peněz. Po založení účtu přijde člověku domů zdarma platební karta. S touto kartou je pak možné zdarma z jakéhokoliv bankomatu doma či v zahraničí vybírat peníze s tím, že karta automaticky čerpá domácí měnu podle toho, kde se bankomat nalézá. Mám-li tedy na svém WeSwap účtu nějaké libry a jsem v Anglii, automaticky vybírám libry.

 

Cena

Na čem tedy WeSwap vydělává, když je vše zdarma? Není vše zdarma. Při jakékoliv směně si WeSwap nechává 1 % z transakce. Vzhledem k tomu, že banky si nechávají formou pokřiveného kurzu 2,5 až 3 %, tak je to není špatné. Navíc pokud přivedete k WeSwap kamaráda, máte navěky mezi sebou směnu zdarma.

 

Nevýhoda

Bohužel WeSwap momentálně nepracuje s korunami. Měnit lze zatím pouze mezi GBP, USD, EUR, NOK, SEK a DKK. Podle informací společnosti by se však koruny mezi podporovanými měnami měly brzy objevit.