5.1.2015 © transferTip 

Existuje široce rozšířený názor, že je výhodné zasílat peníze do zahraničí pomocí PayPalu. Na rozdíl od klasických kamenných i internetových bank s vysokými poplatky je zaslání peněz do zahraničí v rámci PayPalu bez poplatku, použijete-li svůj nabitý zůstatek. Zdá se tedy, že je PayPal pro převody do zahraničí jednoznačnou volbou. Když přidáme rychlost a bezpečnost, zdá se, že bychom již nikdy neměli posílat peníze jinak než přes PayPal. Jako tomu bývá ovšem obvykle, i v tomto případě zdání klame. A dost.

Problém je totiž jako vždy v nevýhodném kurzu, kterým PayPal převádí.

Zadali jsme několik testovacích plateb v eurech a amerických dolarech a udělali srovnání mezi službou TransferWise a zasláním peněz pomocí PayPalu.

 

Srovnání nákladů na převod eur a amerických dolarů pomocí PayPalu a TransferWise

tabulka_paypalV tabulce vidíme, kolik nás stojí zaslat částky v eurech a dolarech. Např. chceme-li zaslat 500 eur, musíme na PayPalu zaplatit téměř o 500 Kč více než na TransferWise. Rozdíl se zvyšuje s vyšší částkou. Nevýhodný převodný kurz PayPalu se projevuje již záhy při částce 100 eur, ale plně se nevýhoda rozvine až nad částku 200 eur, kdy je překonán fixní poplatek jednoho eura u služby TransferWise.

 

Lze shrnout, že PayPal je navzdory nulovému fixnímu poplatku za zahraniční platby velice drahým řešením, které bychom pro tyto platby měli používat pouze ve výjimečných případech, kdy např. adresát vyžaduje právě tento druh platby apod.