platba-kartou

25.11.2015 © transferTip 

Na našem blogu jsme informovali, že nejvýhodnějším způsobem placení v zahraničí je platit kartou přiřazenou ke zdarma vedenému účtu vedenému v zahraniční měně a zasílat si na něj peníze přes některého z výhodných nebankovních poskytovatelů. Pokud ovšem do zahraničí nejezdíte často a neutrácíte mnoho peněz, možná se vám nebude chtít zakládat si účet v cizí měně a budete prostě používat platební kartu přiřazenou k českému účtu.

Výhoda platby kartou takto v zahraničí je, že je bez poplatků. Na rozdíl od zahraničních převodů, které jsou stále u některých bank předmětem vysokých fixních poplatků, nejsou jednotlivé transakce při platbě kartou v zahraničí tímto způsobem sankcionovány. Srovnání mezi jednotlivými bankami je tedy srovnání kurzů, kterými převádí domácí měnu do zahraniční měny. Jelikož nám v tomto případě banka prodává cizí měnu, zajímá nás tzv. kurz PRODEJ, který je samozřejmě u bank relativně vysoký. I mezi bankami lze ovšem najít veliké rozdíly, na kterých lze v zahraničí ušetřit spoustu peněz.

Srovnejme si např. reálné prodejní kurzy k 20.11.2014. Kurzy se samozřejmě neustále mění, ale rozdíly mezi jednotlivými bankami zůstávají vzhledem k dlouhodobějším strategiím kurzových marží relativně stabilní.

tabulka

Srovnáme-li reálná čísla v tabulce, zjistíme, že rozdíl mezi nejdražší (GE Money bank) a nejlevnější bankou (Evropsko-ruská banka) je 0,53 Kč na každém euru. Tzn. že na každém zaplaceném euru v zahraničí platím u GE Money Bank o 53 halířů více než u Evropsko-ruské banky. To je překvapivě vysoké číslo, protože to znamená, že za každých 1000 euro zaplatíte bance 530 korun navíc.

V tomto směru nepříjemně překvapuje nízkonákladová mBank, která má kurz o 0,44 Kč horší než nejvýhodnější banka a prozrazuje tak, kde mimo jiné kompenzuje své nízké poplatky. Naproti tomu Air bank a Fio banka jsou na tom podstatně lépe, i když i tyto banky mají téměř o 0,20 Kč vyšší marži než banka s nejnižším kurzem.

Je důležité, aby si klienti bank uvědomili, že kurzové marže jsou také poplatky, podle nichž by měli vybírat svou banku a že mohou zaplatit na jedné dovolené více než ušetří na poplatcích za vedení účtu. K tomu je samozřejmě dodat, že dvě ze tří největších bank Česká spořitelna a Komerční banka nemají ani nízké poplatky za vedení účtu ani výhodné kurzy.

Pozn. Srovnání se týká pouze debetních karet. U kreditních karet může být situace výjimečně poněkud příznivější, příkladem je např. kreditní karta společnosti Cetelem, která započítává při platbě v zahraničí konverzi ve výhodnějším kurzu karetních asociací.

Pozn.2 Vzhledem k vysokým maržím bank se vyplatí vyměnit si pro cestu do zahraničí peníze v některé z důvěryhodných směnáren – viz. náš převodník měn pro hotovostní operace. Směnárny mají menší kurzovou marži než banky a paradoxně tak placení v hotovosti v zahraničí po výměně v domácí české směnárně téměř vždy vyjde lépe než placení kartou.