1.12.2015 © transferTip 

Český finanční trh je jeden z nejkonzervativnějších v celé Evropě a je jedině dobře, že ho rozhodla zvířit polská p2p směnárna Walutomat (česky Valutomat). Valutomat je podobně jako např. CurrencyFair p2p finanční trh, kde se střetává přímo nabídka a poptávka po zahraničních měnách jednotlivých, většinou drobných zájemců o směnu.

Jak Valutomat funguje?

Valutomat funguje podobně jako CurrencyFair. Uživatel nahraje na účet ve Valutomatu depozit ve výchozí měně ve snaze ji výhodně směnit za měnu cílovou. Je-li na druhé straně někdo, kdo naopak cílovou měnu prodává a vyhovuje-li oběma nabízený kurz, uzavře se obchod. Depozit v cílové měně si pak uživatel převede zpět na účet vedený v této měně. Výhodou jsou nižší poplatky než u banky, protože úroveň kurzu směřuje přirozeně k tržnímu středu a provize Valutomatu je pouze 0,2 %.

Jaké měny Valutomat podporuje?

Zástupci českého Valutomatu dosud nezveřejnili podporované měny v české verzi směnárny, ale soudě podle polského vzoru budou podporovány max. 4 zahraniční měny (EUR, GBP, USD, CHF).

Jaké má Valutomat nevýhody?

Valutomat je skutečnou pouze devizovou směnárnou, což s sebou nese některá omezení. Jelikož lze vybrat depozit v cílové měně pouze převodem na účet v domácí zemi, nelze službu využívat jako např. CurrencyFair na zahraniční převody. Službu také logicky nemůžou používat zájemci o směnu bez účtu vedeného v zahraniční měně, tj. naprostá většina drobných zájemců o směnu. Ti i nadále budou volit klasické hotovostní směnárny. Problém na českém trhu může být i nedostatek zájemců a tím i zpomalení celého procesu výměny.

Kdy se to spustí?

Cílem je spustit Valutomat začátkem letošního roku. Již nyní se můžete na českém Valutomatu přihlásit k odběru novinek o spuštění jednoho z nejzajímavějších projektů na české scéně.