1.2.2015 © transferTip

Valutomat, první P2P směnárna na českém trhu, konečně spustil (relativně) ostrý provoz. Samozřejmě jsme neváhali a službu vyzkoušeli. Jaké jsou první dojmy? Jedním slovem: dobré.

Valutomat je úspěšný, původně polský projekt, který spojuje na virtuálním měnovém tržišti nabídku a poptávku konkrétních lidí. Uživatelé tedy reálně provádí transakce mezi sebou s tím, že směna je garantovaná Valutomatem. Na rozdíl od CurrencyFair je Valutomat spíše devizovou směnárnou než poskytovatelem zahraničních peněžních převodů. Vybrat peníze lze totiž pouze na český účet. Zájemce o zahraniční převod tedy musí nejprve vyměnit na Valutomatu peníze, zaslat si je v cílové měně na svůj český účet vedený v této měně a z tohoto účtu pak musí provést zahraniční platbu.

Registrace

Registrace na Valutomatu je velice rychlá. Součástí registračních údajů je i platné mobilní číslo, které kromě hesla slouží jako zabezpečení v průběhu citlivějších operací (přidání výběrního účtu apod.). Ke směně do 1000 EUR není třeba dokládat nic jiného. Pro směnu vyšších částek je nutné uzavřít rámcovou smlouvu a doložit scan občanského průkazu. Vše lze ale bez problémů vyřídit emailem.

Přidání účtů

Po registraci je uživatel vyzván přidat své bankovní účty, které bude používat pro nabíjení a vybíjení své peněženky na Valutomatu.

Vklad peněz – nabití peněženky

Pro spárování platby musí uživatel nejprve vytvořit v systému Valutomatu tzv. vklad, který vygeneruje příkaz k úhradě pro banku uživatele. Tento příkaz k úhradě pak uživatel použije ve své bance k převodu prostředků. Valutomat vlastní účty v 5 bankách (ČS, ČSOB, KB, UCB a RB). Posíláte-li peníze z jakékoliv z těchto pěti bank, jedná se o vnitrobankovní převod a Valutomat účtuje přijetí vnitrobankovní platby dle svého ceníku. Poplatky za vklad z jiných bank Valutomat zatím na stránkách neudává. Zejména u zahraničních měn to může být trochu problém. My jsme bez poplatku zasílali CZK z KB na KB účet Valutomatu a peníze se na peněžence objevili za několik minut.

vklad-prikaz-k-uhrade

Obr. pro vklad peněz musí uživatel vygenerovat příkaz k úhradě v systému Valutomatu.

 

Směna

Jakmile se objeví vložené peníze ve vaší valutomatské peněžence, začíná ta nejzábavnější část, směna. Uživatel zadá, kolik prostředků v dané měně chce vyměnit a jaký si představuje kurz. Objeví se tabulka s nejlepšími nabídkami protistran.

smena valutomat

Obr. v pravé tabulce se ukazují nejlepší aktuální nabídky.

V našem případě jsme chtěli směnit 30 000 CZK za EUR. Nejlepší nabízený kurz byl 27,9648 CZK/EUR, ale k dispozici bylo pouze 700 EUR. Zadali jsme tedy, že akceptujeme druhý nejlepší kurz (anebo lepší) a Valutomat nám proměnil 650 EUR za nejlepší kurz a zbytek za druhý nejlepší. Lze zadat i lepší kurz, než je ten nejlepší na trhu, a čekat, najde-li se někdo, kdo bude ochoten za tento kurz obchodovat. Jakmile obchod proběhne, směna se okamžitě objeví v peněžence. Kurz se pohyboval neznatelně pod a nad středem, tedy na skvělé úrovni. Za 30 000 CZK jsme dostali celkem 1072,63 EUR. Valutomat v této úvodní úvodní fázi neúčtuje žádné poplatky a služba je tak beze sporu nejvýhodnějším produktem na českém trhu.

 

Výběr

Výběr prostředků může probíhat opět buď na účet uživatele vedený v jedné z pěti podporovaných bank a pak se výběr řídí ceníkem uvedeným na stránkách, anebo uživatel vlastní účet jinde a pak čeká, kolik mu Valutomat naúčtuje za výběr a kolik mu za příchozí platbu naúčtuje jeho banka. V našem případě jsme posílali FIO – Valutomat si účtoval 2 CZK a banka 20 Kč za příchozí platbu.

vyber

Obr. poplatek za výběr na účet vedený ve FIO bance jsou 2 Kč, dalších 20 Kč si účtuje banka za příchozí platbu v EUR

 

Hodnocení

Jelikož jsou nyní veškeré transakce bez poplatků, je Valutomat bezkonkurenční příležitost ke směně za ten nejlepší možný kurz (cca. střed). V našem případě jsme směnili celkem 130 000 CZK a výsledný kurz byl dokonce o chlup lepší než byl střed udávaný ČNB. Poplatky za příchozí platbu nakonec hráli absolutně zanedbatelnou roli. Náklady se pohyboval v řádech setin procent. Jiní uživatelé si stěžovali na občasné výpadky ve výběrech peněz z peněženky (zejména výběry na účty v preferovaných bankách neprobíhaly okamžitě), ale v našem případě probíhalo vše v pořádku. Nabití peněženky proběhlo z KB účtu v řádu minut a vybití na FIO účet z účtu ČS Valutomatu trvalo jeden pracovní den. Valutomat se stále nachází v Beta verzi, čemuž odpovídají nejen nulové poplatky, ale i občasné technické problémy a dosud poněkud nedokonalý obsah stránek. Chybí zejména ceník jednotlivých převodů z a do jiných bank než pěti preferovaných. V plném provozu Valutomat také samozřejmě začne aplikovat své avizované marže ve výši 0,1% až 0,3%, čímž by však měl zůstat na úrovni nejlepších směnáren a daleko výhodnější než jakákoliv banka. Mínusem možná může být relativně malý počet podporovaných měn (EUR, USD, GBP, PLN, CZK) a také nutnost vlastnit bankovní účet vedený v české bance na všechny měny, kterých se směna týká. Je škoda, že Valutomat neumožňuje zasílání peněz rovnou na zahraniční účty, takto by odpadla nutnost vlastnit účet v cizí měně a služba by navíc byla použitelná jako výhodnější konkurence bankovních převodů (viz TransferWise a CurrencyFair).

Jsme rádi, že vlna P2P financí dorazila konečně v tomto sebevědomém projektu na ultra-konzervativní český trh a budeme Valutomatu přát, aby se jim podařilo přesvědčit co nejvíce uživatelů k účasti na jejich virtuálním trhu.