Nechceme-li využít k zaslání peněz poněkud složitější způsob devizových společností, které se specializují na větší objemy zasílaných peněz, zbývají nám buď banky nebo nebankovní poskytovatelé zahraničních převodů typu TransferWise a CurrencyFair.

Banky

Jelikož se nejedná o SEPA platbu, je třeba v případě bank aplikovat ceníkové ceny bankovních zahraničních převodů, které bývají poměrně vysoké. Nejlépe je na tom Air Bank s fixním poplatkem 100 Kč, přičemž např. u Zuno zaplatíte fixní částku 480 Kč. Většina bank má poplatek stanoven procentuálně s minimální a maximální částkou, přičemž minimální částka se pohybuje od 150 Kč u Evropsko-ruské banky až k 300 Kč u Raiffeisen. Dalším zásadním problémem je samozřejmě kurz, kterým banky převádí zasílanou částku na cílovou měnu. Banky používají kurz Devizy prodej, který bývá výrazně vychýlen od středového kurzu a poskytuje tak bance zajímavou kurzovou marži. U některých bank tato marže dosahuje až 3 % z celkové částky.

Dalším problémem při platbě do USA je výběr plátce bankovních poplatků. Existují tři možnosti: SHA, BEN, OUR. Co tyto zkratky znamenají?

SHA znamená, že plátce i příjemce platí poplatky své banky. Při převodu do USA tedy platí český subjekt své české bance ceníkový poplatek za bankovní převod a adresát pak zaplatí za příchozí mezinárodní platbu. V praxi je často podmínkou zahraničních dodavatelů výhrada, aby byly peníze zaslány pod režimem OUR.

OUR znamená, že veškeré poplatky platí plátce. Výše poplatků často není známa ani samotné domácí bance, protože zahrnuje nejen její vlastní poplatky, ale i poplatky americké banky příjemce. Banka tak může doúčtovat náklady na převod zpětně. Poplatky jsou často závislé na výši platby, ale pohybují se v řádech desítek amerických dolarů.

Tím se dostáváme k režimu BEN, který v praxi bohužel asi příliš nevyužijete, jelikož znamená, že veškeré poplatky platí banka příjemce platby. Pro příjemce je to velice nevýhodné, a proto je tato možnost pro většinu případů nereálná.

Další možností jsou nebankovní poskytovatelé TransferWise a CurrencyFair.

TransferWise

Výhodou TransferWise je, že jediným poplatkem je poplatek ve výši 0,5% ze zasílané částky (minimálně 30 Kč). Uvážíme-li že pouze kurzová marže je u bank 1,4 až 3 %, je TransferWise nesrovnatelně výhodnější varianta již jen při zvážení kurzové marže. K tomu je samozřejmě přičíst u bank fixní poplatky za samotný převod.

Převod do USA do USD u TransferWise funguje podobně jako jakýkoliv jiný převod (více v nápovědě o TransferWise). Tj. odesílatel zašle peníze ze svého českého účtu na český účet TransferWise a ten pak zašle peníze na americký účet příjemce platby. Je třeba mít na paměti, že TransferWise může zaslat peníze do USA pouze na tzv. checking accounts (účty v tzv. ACH síti), tj. nikoliv na účty podporující pouze Federal Wire transfers. Pokud tedy příjemce nemá tzv. checking account, nelze použít TransferWise.

 

CurrencyFair

CurrencyFair umí poslat peníze na jakýkoliv účet v USA. Podobně jako u TransferWise i u této služby odesílatel zašle peníze na český účet CurrencyFair, sám peníze vymění na online P2P trhu a zašle peníze na cílový účet v USD. Kurzy na P2P tržišti se pohybují mezi 0,2 – 0,5 % nad středem a převod na cílový USD účet stojí 3 eura (použijete-li tento link, je první převod zdarma).

 

Srovnání

Při vzorovém srovnání v našem převodníku měn zaslání 10 000 Kč na americký USD účet vychází nejlépe TransferWise s 447 dolary. Pouze o 3 dolary horší je nabídky CurrencyFair. Nejlepší banka je Evropsko-ruská banka s výsledkem o 11 dolarů horším. Nejhůře dopadla Zuno, u které převod stojí o neuvěřitelných 27,40 dolarů více než u nejlepšího TransferWise. Pro srovnání jakékoliv jiné částky použijte náš převodník měn.

 

srovnání zahraničního převodu 10 000 Kč na USD 

Screen Shot 2014-12-10 at 20.53.15